Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetnamenin iptali sebepleri TMK madde 557’de sayılmıştır. Bunlar miras bırakanın tasarruf ehliyetinin bulunmaması; tasarrufun yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılması; tasarrufun içeriğinin, bağlandığı koşulların veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması; tasarrufun kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılması halleridir. Bu hallerin varlığı durumunda, vasiyetname kendiliğinden geçersiz hale gelmemekte, iptal davası açarak, vasiyetnamenin iptalinin talep edilmesi gerekmektedir. Öte yandan Vasiyetnamenin iptali davası açılması için vasiyetnamenin yetkili sulh hukuk mahkemesi tarafından açılmış, okunmuş ve vasiyetnamenin taraflara tebliğ edilmiş olması gerekir.
Dayanılan iptal sebebine göre ispat vasıtaları değişiklik gösterecektir. Genellikle miras bırakanın temyiz kudretinin bulunmaması (yaşlılık, hastalık v.s.) iptal sebebi olarak gösterilmektedir. Bu durumda, miras bırakanın sağlık ve kayıtları ve yapılacak bilirkişi incelemesi önem kazanacaktır.
TMK m. 559/1 hükmüne göre, iptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden iyiniyetli davalılara karşı on yıl ve iyi niyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer. TMK m. 559/2 hükmü ise, vasiyetnamenin hükümsüzlüğün defi yoluyla her zaman ileri sürülebileceğini düzenlemektedir.
Vasiyetnamenin iptali için açılan davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. Miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesi ise kesin olarak yetkilidir.
#eskişehirmirasavukatı, 2024, 2025
Kategoriler
- Aile Hukuku (1)
- Borçlar Hukuku (13)
- Ceza Hukuku (1)
- Gayrimenkul Hukuku (33)
- Genel (11)
- İcra ve İflas Hukuku (10)
- İmar Hukuku (14)
- İnşaat Hukuku (11)
- Kambiyo Hukuku (4)
- Kamulaştırma ve Kamulaştırmasız El Atma Hukuku (6)
- Kira Hukuku (2)
- Kooperatif Hukuku (1)
- Medeni Usul Hukuku (3)
- Miras Hukuku (23)
- Tebligat Hukuku (1)
- Ticaret Hukuku (1)
- Tüketici Hukuku (1)